Her er lidt inspiration til jeres lejrskoleophold.
Vandring Cykling Mad over bål Svampe og bær Vesterhavet
Som allernærmeste naboer har vi private skove, hvor der gælder særlige regler for færdsel og ophold. Vær særlig opmærksom på, om der er jagt i de private skove. Læs mere om Færdsel i skoven
Kronhede Naturhostel og Lejrskole ligger midt i et landskab af skov og hede, vandreklitter og moser. Få hundrede meter fra institutionen begynder Naturnationalpark Stråsø. Her kan man gå på opdagelse i 3.600 hektar statslige arealer, som repræsenterer noget af det mest enestående natur i Danmark. Til faunaen hører store flokke af kronhjorte, ulve, bævere, traner, ravne og rovfugle lige fra musvåge til havørn og fiskeørn. Læs mere om naturnationalparken her: Naturstyrelsen I samarbejde med naturnationalparken har vi udarbejdet en serie vandreruter i naturnationalparken, som fører vandreren gennem områdets mangfoldige naturtyper og landskaber, blandt andet vandreklitter. Nogle af ruterne er afmærkede, mens andre kan downloades som gpx fil. Du kan læse mere om ruterne og downloade dem, hvor du også finder forslag til særlige udflugter i området.
Store dele af området er velegnet til cykling med både almindelige cykler, MTB og gravel. På naturnationalparkens område findes en mountainbikerute, der går gennem skoven og det kuperede terræn øst for Sønder Vosborg Hede ved Filsøvej samt ved Stolbjerg vest for Kaj Munks Hede. Stien til Lærkehøj må ikke længere benyttes af MTB. Læs mere om ruter her:
Kronhede Naturhostel & Lejrskole råder over to bålpladser, den ene overdækket. Ikke ret meget kan hamle op med mad lavet i det fri, og som spises under åben himmel. Et godt råd er at forberede sig godt, inden man går i gang. Ikke kun med hensyn til udstyr, men også hvad angår noget så enkelt som at have brænde nok til at holde bålet kørende. Det er også en god idé at starte i god tid, så man først begynder at lave maden over gløderne, som varmer jævnt og i længere tid. Tålmodighed er en dyd, også når det gælder mad over bål. Find inspiration til bålmad:
De vestjyske skove og heder er fulde af bær og svampe. Allerede fra juni-juli kan man finde de første kantareller. I efteråret følger ”underskovens konge”, Karl Johan-svampen, som er en af de fineste danske spisevampe. Man kan også finde pigsvampe og tragtkantareller, som er spiselige. Eftersommeren byder på rige mængder af mosebøllebær og tyttebær. Mosebøllebær er en slags blåbær, som er mindre end den amerikanske sort og større end den nordiske. De er mere aflange i formen, har lyst frugtkød og smager ikke så kraftigt som andre blåbær, men er alligevel en udsøgt nydelse. Tyttebær kan man finde i august. Det varierer meget, hvor mange der er. Læs Naturstyrelsens anbefalinger og råd og husk aldrig at spise svampe, du ikke kender.
Fra Kronhede Naturhostel & Lejrskole er der kun 20 kilometer ud til Vesterhavet med de endeløse sandstrande, hvor man kan lede efter rav, finde pæne sten og efter storme se store blokke af opskyllet mosebund fra dengang for flere tusinde år siden, da Jylland var landfast med England, og der græssede mammutter i det, der nu er Nordsøen. På stranden står bunkers fra Anden Verdenskrig. Havet er også dejligt at bade i, særligt om sommeren, når vejret tillader det. Så længe du bare følger nogle enkle baderåd, så kan du nyde turen i vandet. De handler om:
at kunne svømme, aldrig at gå alene i vandet, at læse vinden og vandet, at lære stranden at kende, og ikke at slippe børnene af syne.
Læs mere om TrygFondens baderåd: